Medisch Pedicure

Sinds augustus 2021 ben ik Medisch Pedicure.

Medisch Pedicure (MP) word je niet zomaar. Het is een pittige opleiding van 8 maanden met veel anatomie, pathologie en orthopedie. De voet bestaat uit 26 beenderen, dus het kan op veel plekken in de voet misgaan. Vooral wanneer een onderliggende kwaal of ziekte een rol speelt. En daar begint precies het werkveld van de MP: het screenen en behandelen van de risicovoet.

Een risicovoet is een voet waarbij het risico op beschadiging van de huid en het ontstaan van een zwerende wond (een ulcus) aanwezig is. Diabetes- en Reumapatiënten ontwikkelen in veel gevallen een risicovoet omdat zij meer last hebben van gevoelsstoornissen en vaataandoeningen waardoor snel wonden aan de voet ontstaan. In het ergste geval kan zo’n wond een ulcus worden en tot amputatie van de voet en/of een deel van het onderbeen leiden.

De MP screent en behandelt risicovoeten, signaleert en stuurt bij te hoog risico door naar een specialist, zoals de podotherapeut, huisarts of orthopedisch chirurg. De meeste behandelingen van een MP zijn te declareren bij de zorgverzekeraar, mits de MP ingeschreven staat in een speciaal register, het KRP (Kwaliteits Register Pedicure).

Uiteraard verzorgt de MP ook behandelingen voor de gezonde voet. Merendeel van onze bevolking verzorgt de voeten niet of onvoldoende. Best raar, want we vragen veel van onze voeten. Ze dragen ons de hele dag en spelen een belangrijke rol bij sporten zoals tennis, voetbal, hardlopen en wandelen. Goede, regelmatige voetzorg is ook voor de gezonde (sport)voet geen overbodige luxe. Zo voorkom je voetproblemen en houd je de voeten in topconditie.